Miljonlotteriet - Bedrägeri eller ej?

När du ska spela på nätet, oavsett om det gäller lotter och bingo eller något helt annat, är det viktigt att du känner dig trygg och säker. Du har kanske tidigare hört talas om bluff- och bedrägerisajter inom spelområdet, men när du väljer att spela hos Miljonlotteriet kan du känna dig helt trygg.

Det är alltid bra att kontrollera att en sajt är säker att spela på och det finns olika sätt att kontrollera det. Du bör till exempel ta reda på om bolaget har någon licens, hur privata uppgifter hanteras och hur de tar ställning till spelmissbruk och relaterade problem. Det här är områden som du kan läsa om nedan i relation till Miljonlotteriet.

Miljonlotteriet ägs av IOGT-NTO

Miljonlotteriet grundades redan på 1960-talet, vilket innebär att de har lång erfarenhet av spelbranschen. Bakom företaget står IOGT-NTO, som är en rörelse med syfte att motverka alkohol- och drogrelaterad problematik i samhället.

Stig Kroon är mannen som startade Miljonlotteriet på 1960-talet, och då var det en liten verksamhet med bara ett par anställda. Idag arbetar fler än 50 personer på företaget, som har sin bas i Mölnlycke utanför Göteborg.

Från början var IOGT-NTO två rörelser: IOGT och NTO. Under 1970-talet slog de sig samman och bildade en rörelse med syfte att minska alkohol- och drogkonsumtionen med dess tillhörande problematik. Allt överskott som kommer in genom lotteriförsäljning och bingo med mera till Miljonlotteriet går direkt till IOGT-NTO och deras arbete.

Det känns bra att spela hos ett företag som ger sitt överskott till organisationer som vill göra samhället bättre. IOGT-NTO:s arbete mot alkohol och droger gör att jag med gott samvete kan lägga pengar på lotter från Miljonlotteriet.

Licenser och kontroller

För att veta att du spelar på en sajt som är säker är det alltid viktigt att kontrollera att de har en licens som gör att de får bedriva sina spel. Miljonlotteriet har fått sitt speltillstånd från Spelinspektionen, som också kontrollerar deras verksamhet regelbundet. Lotteritillståndet gäller för alla spel som du hittar på Miljonlotteriet.

Spelansvar för licens

(För att få en svensk spellicens krävs det att bolaget tar ett spelansvar genom erbjuda sina användare att stänga av sig från allt spel)

Det här innebär till exempel att du måste vara minst 18 år gammal för att få spela hos Miljonlotteriet. Det gäller såväl lotter som du köper på internet som i butiker.

Tips! För att vara säker på att sidan inte bluffar dig eller ägnar sig åt bedrägerier, kolla licensen!

Så behandlas dina privata uppgifter

Ett seriöst företag, oavsett om det är verksamt inom spel och lotteriet eller något helt annat, ser till att dina personuppgifter är skydda och samlar bara in information om dig i enlighet med GDPR. Miljonlotteriet beskriver hur de tar ställning i dessa frågor under fliken ”Integritetspolicy” som du hittar längst ner på sidan.

Givetvis ger inte Miljonlotteriet ut privata uppgifter, så som kortnummer eller lösenord, till tredje part. Om du uppger sådana på hemsidan kan du vara söker på att de krypteras för att inte läcka ut.

Miljonlotteriets policy

(I och med att GDPR infördes har alla konsumenter rätten att kräva ut samtliga uppgifter som finns lagrade)

Däremot samlar Miljonlotteriet in andra uppgifter från dig med syfte att förbättra hemsidan genom att analysera hur du (och andra besökare) surfar runt på den och dels för att kunna skicka erbjudanden, nyheter och annan relevant information till dig.

Om du inte skulle vilja få mejl eller sms med sådan information kan du skicka ett mejl till kundcenter@miljonlotteriet.se eller ringa till dem på 031-338 28 20. Om du har några andra frågor om hur Miljonlotteriet arbetar med integritets- och dataskydd kan du kontakta dem på samma uppgifter. De har även en chatt där du kan nå dem.

Jag känner mig alltid trygg när jag spelar på Miljonlotteriet. Det känns också bra att man kan ta del av information om hur de använder sig av uppgifter om mig och liknande, så man slipper tvivla på det.

Kort om Miljonlotteriet, licenser och personliga uppgifter

Miljonlotteriet grundades år 1964 och bakom företaget står rörelsen IOGT-NTO, som arbetar med alkohol- och drogrelaterad problematik

 • Allt överskott som kommer in till Miljonlotteriet går oavkortat till IOGT-NTO:s arbete
 • Miljonlotteriet har lotteritillstånd och kontrolleras av Spelinspektionen
 • Du måste vara minst 18 år gammal för att spela hos dem
 • Alla privata uppgifter, till exempel lösenord och kortnummer, krypteras så de inte ska läcka ut till tredje part

Ansvarsfullt spelande

Spelande hos Miljonlotteriet ska i första hand vara roligt. Om du känner att spelandet tar över delar av ditt liv eller ekonomi har det gått för långt, men då finns det saker du kan göra åt det. Det här är frågor som Miljonlotteriet tar ställning till på sin hemsida.

Under fliken ”Ansvarsfullt spelande” kan du hitta information om vad det innebär och hur du vet om du befinner dig i riskzonen för spelmissbruk. Miljonlotteriet guidar dig till området och ger förslag på hemsidor och telefonnummer du kan vända dig till, däribland Stödlinjen på telefon 020-81 91 00.

Hur stödlinjen fungerar

På hemsidan hos Miljonlotteriet kan du även göra ett anonymt självtest eller använda dig av något av deras verktyg för att förhindra att du spelar för mycket. Ett av dem är Playscan, som du aktiverar själv. Det håller koll på ditt spelande hela tiden och då och då får du svara på ett par frågor om spelandet, så Playscan kan analysera beteendet och komma med förslag på eventuella förändringar.

Användarvillkor för Playscan

Du kan sätta gränser för ditt spelande genom att göra upp en spelbudget. Med det verktyget kan du välja hur mycket pengar du ska kunna sätta in som mest per dag, vecka eller månad. Hos Miljonlotteriet kan du även sätta gränser för hur mycket det är okej att du förlorar på spelandet under en viss period samt hur mycket tid du får lägga på spelandet.

Hos Miljonlotteriet kan du även läsa mer om slumpen, tankefällor och vad det innebär att vara spelberoende. Du som anhörig till någon med spelproblem kan också få hjälp och stöd, vilket det också står mer om under ”Ansvarsfullt spelande”.

Säkra inloggningar hos Miljonlotteriet

Du kan när du vill fylla på ditt spelkonto med pengar, vilket innebär att det både kan finnas pengar och vinster att hämta ut där. Du ska därför kunna känna dig helt trygg med inloggningsmetoderna hos Miljonlotteriet.

Miljonlotteriet har valt att erbjuda två olika inloggningar; antingen med e-postadress/kundnummer/personnummer och lösenord eller med BankID. Om du väljer att logga in med lösenord kan du välja att inte spara det på enheten om andra använder den. Det är också bra att välja ett säkert lösenord.

Säker inloggning med BankID

Miljonlotteriet ger aldrig ut ditt lösenord till tredje part. De krypterar all sådan information, vilket gör ditt spelkonto säkert. Om du däremot tror att någon obehörig har kommit åt dina inloggningsuppgifter bör du kontakta Miljonlotteriet direkt, så dessa kan bytas alternativt att kontot spärras.

Om du väljer att använda dig av BankID kan du också känna dig trygg, då det är en erkänd betalningslösning som används på många andra ställen på nätet. Miljonlotteriet får inte tillgång till dina inloggningsuppgifter och det får alltså inte någon annan part heller.

Kort om ansvarsfullt spelande och säkra inloggningar

 • Hos Miljonlotteriet får du information och kontaktuppgifter som kan behövas om du hamnar i ett spelberoende
 • Du kan även sätta egna spelgränser vad gäller din budget och inloggningar hos Miljonlotteriet
 • Med hjälp av Playscan kan ditt spelande analyseras och du får förslag på förändringar/förbättringar
 • Du kan välja mellan att logga in med lösenord eller BankID hos Miljonlotteriet
 • Båda metoderna är säkra och om du tror att någon obehörig har fått tillgång till ditt lösenord kan du kontakta Miljonlotteriet

Tips! Vill du alltid känna dig säker välja att logga in med BankID hos Miljonlotteriet.

Spelansvar och marknadsföring

Ansvarsfullt spelande handlar inte bara om hur du som spelare kan reglera och kontrollera ditt spelande på olika sätt. Det handlar också om att Miljonlotteriet ska göra sitt bästa för att personer inte ska riskera att hamna i spelberoende eller lockelser som de inte vill ha/mår bra av.

Miljonlotteriet skickar ut nyhetsbrev och erbjudanden med mera till sina kunder. Detta sker oftast via e-post. Om du inte vill lockas att spela mer kan du kontakta dem och berätta att du inte vill ha sådana meddelanden skickade till dig.

I samband med att du registrerar dig hos Miljonlotteriet kan du även välja om du vill få nyhetsbrev från dem eller inte. Om du redan då vet att du inte vill det kan du undvika att klicka i den boxen.

Reklamen och marknadsföringen som kommer från Miljonlotteriet ska vara laglig, hederlig och inte påträngande. Den ska inte heller rikta sig till sårbara grupper, bland annat personer som befinner sig i eller riskerar att hamna i spelmissbruk. De förhåller sig därför till marknadsföringslagen och i synnerhet till regler som gäller spelbolag.

Det här innebär bland annat att marknadsföringen hos Miljonlotteriet inte ska:

 • 1Vara vilseledande, stötande eller påträngande
 • 2Påstå att det är något annat än slumpen som avgör om du vinner eller inte
 • 3Ange felaktiga uppgifter om möjligheterna för vinst
 • 4Vara riktad mot ungdomar eller sårbara grupper (till exempel spelberoende)
 • 5Uppmana till för mycket spelande eller mena på att det inte finns risker med att spela för mycket

Spärra ditt konto hos Miljonlotteriet

Om du inte längre skulle vilja spela på en sajt är det viktigt att de respekterar det. Hos Miljonlotteriet kan du när som helst välja att spärra ditt konto. Du gör det under en vecka, två veckor eller tills vidare (vilket är minst 12 månader).

Spelstopp

När du väl har valt ett av alternativen kan inte Miljonlotteriet häva avstängningen, vilket innebär att du får vänta tills den angivna perioden har löpt ut. Du kontaktar Miljonlotteriet via e-post eller telefon för att spärra ditt konto hos dem.

Tips! Kontakta Miljonlotteriets kundtjänst för tips och information om vad du gör om du känner du spelar för mycket.

Kontakta Miljonlotteriet

I texten har det beskrivits på vilka sätt Miljonlotteriet är säkert att spela på och att det alltså inte är bluff eller bedrägeri. Om du har någon mer fråga om det, eller något helt annat som har med dem att göra, kan du vända dig till deras kontaktcenter.

Du når Miljonlotteriet på telefon (031-338 28 20), e-post/kontaktformulär (kundcenter@miljonlotteriet.se) eller livechatten som finns i längst ner till höger på hemsidan. De har också en FAQ där du får svar på många vanliga frågor.

Öppettiderna för kundtjänsten är mellan 09.00 och 17.00 (16.46 för chatten) och gäller alla vardagar förutom röda dagar som inträffar då. Observera att du inte kan kontakta dem i deras sociala medier, utan hänvisas till kundcentret på hemsidan istället.

Kort om marknadsföring, spärra konto och kontakt

 • Miljonlotteriet skickar marknadsföring via e-post och sms till kunder. Om du inte vill ha det kan du kontakta dem och berätta det
 • Marknadsföringen i exempelvis sociala medier följer marknadsföringslagen och regler som spelbolag har kommit överens om
 • Du kan spärra ditt konto hos Miljonlotteriet i en vecka, två veckor eller tills vidare (minst ett år)
 • Om du har några frågor kring säkerhet, ansvarsfullt spelande eller något annat som rör Miljonlotteriet kan du kontakta dem på telefon, e-post eller livechatt
Miljonlotteriet ägs av IOGT-NTO, som är en rörelse i syfte att förhindra alkohol- och drogproblem. Allt överskott som kommer in till Miljonlotteriet går oavkortat till dem.
Miljonlotteriet har ett lotteritillstånd som gäller på samtliga spel på hemsidan och i butik. Detta utfärdas och kontrolleras av Spelinspektionen.
Ja, du kan spärra dig själv från allt spelande i en vecka, två veckor eller tills vidare (vilket innebär minst ett år) hos Miljonlotteriet.
Ja, hos Miljonlotteriet kan du sätta gränser för hur mycket du får spela, hur mycket pengar du får sätta in och hur mycket du får förlora under en viss period.
Du kan välja att logga in hos Miljonlotteriet med e-postadress/personnummer/kundnummer och lösenord eller med BankID. Båda metoderna är säkra att använda sig av.
Om du inte vill ha nyhetsbrev från Miljonlotteriet kan du kontakta dem. Om du inte vill ha marknadsföringen i sociala medier behöver du dock själv avfölja Miljonlotteriet i respektive kanal.

Senaste

24
jan
Alexander Isaksson
19
jan
Alexander Isaksson
13
jan
Alexander Isaksson
5
jan
Alexander Isaksson
31
dec
Alexander Isaksson
20
dec
Alexander Isaksson
17
dec
Alexander Isaksson
14
dec
Alexander Isaksson
7
dec
Alexander Isaksson
20
nov
Alexander Isaksson
11
nov
Alexander Isaksson
4
nov
Alexander Isaksson

Alexander Isaksson

Betygsätt

43 Röster